Novembernytt

Hösten . . .
Den tid då buskar och träd sätter knopp som i vila väntar på det första ljuset och vårens värme.
Den tid då vissa djur går i idé och andra förbereder med mat för en sträng vinter.
Den tid då mörkret kommer allt tidigare på eftermiddagarna och morgonen inbjuder till att ligga en stund till i sängens värme . . .I Färentuna Hälsoträdgård vinnlägger vi oss om att följa naturens rytm. Vi vinterställer trädgården och täcker odlingsbäddar med halm, fiskarna i övre dammen har fått komma ned i sitt vinterviste i en stor tunna i källaren under snickarboden, alla pelargonerna har bytt plats och vilar nu i gäststugor och ateljé och andra krukor har fått skydd för sina rötter i jorden utomhus 😊

Andra helgen i november bjöd den sista retreatdagen för terminen. En lite grupp i novemberdis, vid öppen eld och nära samtal om livet. Enskild tid där upptäckter kan göras om sådant som annars ilas förbi och insikter om att mat smakar annorlunda när man äter långsamt! Skogen bjöd oss återhämtning och förundran över det lilla i det stora.
Tack till er som kom och välkommen åter och – välkommen nästa termin, du som inte hade möjlighet denna gång!
Vårterminens första Retreattillfälle är lördag 1 februari 2020. En dagretreat mellan 9-16. Passa på att boka in i almanackan för tid med energi och vila in i det nya året! 😊 Välkommen att ta kontakt! Eva, 076 771 29 00

Årstidsväxlingar – ungdomar lär och växer i möte med naturen. Projektet fortsätter att utvecklas och samverkan med Träkvista skola har gått vidare. Nu kommer lärarlaget på besök i Hälsoträdgården den 27 november! Välkomna! 😊
Projektet sker i Ung Kreativ Arena och föreningen Vitalitet i samverkan med För Hälsa – Färentuna Hälsoträdgård och tillsammans med skolor för ungdomars möjlighet till ökad utevistelse och rörelse, ämnesintegrerad undervisning genom utomhuspedagogik och naturhälsa samt att förvärva ny praktisk kompetens i kontakt med djur och natur.
Du som vill veta mer om projektet och/eller kanske tänker att det kan vara något för ditt skolsammanhang  – hör av dig så pratar vi mer!
Eva: 076 771 29 00

SKL, Uppdrag psykisk hälsas fortsätter att driva arbetet ”Kraftsamling för psykisk hälsa”. Vi deltog i den andra workshopen den 5 november. Det var jag, Eva, som åter  representerade de tre organisationerna: För Hälsa-Färentuna Hälsoträdgård, NaturhälsaCenter och Ung Kreativ Arena och föreningen Hälsans Natur. Dagens workshop var en fortsättning på möte i slutet av oktober och hade fokus på problemställningar och deras lösningar. Vi ”brainstormade” och gjorde ett försök att förstå vad som realistiskt kan åstadkommas på kort och lång sikt. Mina organisationer förde fram naturhälsa, samverkan och dialog om livsfrågor som viktiga delar i psykosocial och existentiell hälsa.
Läs mer på:  www.skl.se/kraftsamling

För Hälsa – Färentuna Hälsoträdgård tackar också representanterna från studieförbundet Sensus för goda samtal och stort intresse på ert studiebesök i Hälsoträdgården den 30 oktober. Det genererade många nya tankar och idéer och bekräftade sådant som vi redan vet är bra för människors hälsa och hållbara utveckling. Vi går nu vidare med vårt arbete för att forma kursmöjligheter både till allmänhet och till särskilda grupper. Fortsätt att hålla utkik både här på sidan och på www.Sensus.se för vårens program!

Ett ytterligare tack vill vi sända till Samordningsförbundet Sundbyberg som bjudit in oss att hålla föredrag om naturhälsa och verksamheten i För Hälsa – Färentuna Hälsoträdgård och utvecklingsarbetet NaturhälsaCenter och Ung Kreativ Arena. Föredraget går av stapeln den 12 december i Allaktivitetshuset i Sundbyberg. Du som är aktiv och/eller är beslutsfattare inom samordningsförbundets område – Jag hoppas att vi ses då!

Så slutligen önskar vi er alla en riktigt skön mörkertid så hörs vi snart igen.

Hälsar / Eva och Färentuna Hälsoträdgård

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *