Naturretreats

Välkommen på naturretreat för stillhet och naturlig stresshantering i Färentuna Hälsoträdgård

Retreat innebär att du drar dig tillbaka från ditt vardagsliv för en eller flera dagar. Att öppna för ett sådant utrymme ger dig möjlighet att stanna upp, ta ny, varsam kontakt med dig själv och dina behov i livet och reflektera utan att döma. Du når dig själv på ett fördjupat plan och kan göra upptäckter som i vardagen lätt ilas förbi.

På Färentuna Hälsoträdgårds retreater ges också chansen att dela med andra, i nära samtal om livet där du själv bestämmer vad du vill dela med dig av. Med omsorg om dig själv får du tid att minska stress, lära naturlig stresshantering, nå återhämtning, balans och personlig utveckling.

Under trygg ledning återknyter du kontakten till din kropp genom medveten närvaro/mindfulness, grounding och andningsövningar. I rörelse och kreativa uttrycksformer/uttryckandekonst når vi kroppsliga dimensioner och möjlighet att ta naturliga steg för utveckling och hälsa. Skogen och trädgården väcker våra sinnen och bjuder återhämtning och förundran över det lilla i det stora.

Vistas i natur och trädgård berör oss i själ och hjärta

I vår naturliga miljö stärks vår kropps egen läkande förmåga. Urgammal kunskap som nu får stöd i modern forskning. Liksom att vi är skapande varelser – att konst och kultur öppnar för personlig utveckling när vi bortom orden, når oss själva och varandra. Allt detta tar vi tillvara i Färentuna Hälsoträdgård.

För Hälsa Färentuna Hälsoträdgård

Dagretreat

Känner du att du behöver ”pausa ekorrhjulet” och samtidigt vill ha tid till andra viktiga händelser som behöver ske under veckoslutet? Då kan en dagretreat ge dig nödvändig återhämtning, mindfulness och möjlighet att ”ladda batterierna”! Färentuna Hälsoträdgård på Ekerö bjuder ett vitalt miljöombyte i stadsnära landsbygd. Du tar dig hit med allmänna kommunikationer alternativt med bil ca 40 min från centrala Stockholm. Under tider med behov av anpassning till Corona ger vi nu korta "hälso-AW" tre fredagar under våren, med sinnesvandring, meditation och grounding mindfulness.

I Färentuna Hälsoträdgårds retreater möts vi i små grupper. Morgonen bjuder dig att i lugn takt, under ledning, komma på plats både i trädgården, med varandra och i kontakt med vår kropp. Du kan släppa prestation och låta dig bli ledd genom dagens olika moment med tid för både enskildhet och samtal, tystnad, reflektion, skapande och upplevelser.

Natur och trädgård stödjer hälsa och läker vår kropp och känsla av sammanhang. På en dagretreat ger du dig själv chansen till naturlig stresshantering - för egen tid och att tillsammans med andra, naturen och trädgården komma i ökad balans! Så snart hälsomyndighetens rekommendationer tillåter, kommer vi åter arrangera heldagsretreat. Under tiden - Varmt välkommen till våra halvdagar under våren!

Helgretreat

Under ett helt veckoslut får du möjlighet att landa i Färentuna Hälsoträdgårds miljö som behållit det lilla, enkla och lantliga. Här får du som känner att du vill ta omsorg om dig själv och din hälsa chansen hitta vägar för nya hälsosamma livsval. Här har vi kunskap och förhållningssätt för naturlig stresshantering, att med hjälp av natur och kreativitet nå balans och självmedkänsla.

Programmet startar fredag eftermiddag. Du tar dig hit med allmänna kommunikationer eller med bil ca 40 min från centrala Stockholm. Under kvällen bjuds du möjlighet att komma på plats och ta det första steget till återhämtning och ny energi. Under helgens vistelse i Färentuna Hälsoträdgård får du sedan tid för reflektion, skapande och samtal med andra med liknande nyfikenhet på det som är att vara människa. Vi gör morgonvandringar i närliggande skog och äter frukost i tystnad. Du rör dig, tränar andning, grounding och medveten närvaro/mindfulness för att med större balans, insikt och självomsorg ta dig an din vardag.

Dagarna är schemalagda med både ledarledda moment och fri tid. Du övernattar med helpension i någon av trädgårdens 2 enkla trebäddsstugor, med tillgång till delad dusch, wc och utedass. Maten är av B&B karaktär. Helgen är alkoholfri. Frukt och vatten finns tillgängligt under dagarna. På gården finns vedeldad bastu och ateljén är öppen till kl 22. Välkommen på Helgretreat i samklang med natur och trädgård! Under Corona-restriktioner ger vi endast särskilt bokade helgretreater. Välkommen att höra av dig för bokning.

För Hälsa Färentuna Hälsoträdgård

Referenser

Frågor och Svar

För Hälsa Färentuna Hälsoträdgård
  • Är man bara utomhus?
  • Vi är både ute och inne. Vi anpassar till väder och de personer som är på retreaten. Är det snålblåst och regn är vi ute en stund och går sedan in i ateljén med värmande brasa i kaminen. Att känna skillnad ger oss möjlighet att öppna våra sinnen!

  • Vad menas med skapande – måste man kunna måla?
  • Ingen förkunskap krävs! Det handlar inte om att vara konstnär. Det handlar om att använda färg, form, musik och rörelse som ett sätt att kommunicera. När vi möts med flera ”språk” än det talade orden når vi oss själva och varandra på nya sätt. Vi hittar tillbaka till lek och skratt och kan återfinna nyfikenheten på vår egen kreativitet. Vi skapar helt prestationslöst och ditt uttryck är alltid rätt.

  • Går det buss till Hälsoträdgården?
  • Tiderna för våra träffar i Hälsoträdgården är alltid anpassade till busstiderna. Det är några hundra meter till närmaste busshållplats, Ölsta Folkets hus. Passa på att starta din retreatdag med den vackra resan hit!