Det egentliga ursprunget till verksamheten vid För Hälsa – Färentuna Hälsoträdård är min nyfikenhet på människor och livet som, när jag öppnar för det, igen och igen erbjuder mig nya val och möjligheter.
Ofta infinner sig känslan av att jag är priviligierad med möjlighet att till stora delar själv forma min arbetsvardag. Jag driver verksamheten För Hälsa – Färentuna Hälsoträdgård, en socialt värdebaserad, idéburen verksamhet för friskhållande, förebyggande och läkande med fokus på psykosocial och existentiell hälsa.
Det är nu 40 år sedan jag för första gången steg in i vården. Då som ung, sjukvårdsbiträde i poolen på Södersjukhuset i Stockholm. Varje morgon satt vi på rad utmed en vägg i kulverten och väntade på att dörren på andra sidan korridoren skulle öppnas och vi få besked om vilken avdelning vi skulle tjänstgöra på den dagen. Jag blev kvar och har sedan dess samlat på mig flera utbildningar, specialistsjuksköterska inom psykiatri, psykoterapeut inom familjeterapi och uttryckandekonstterapi, utbildning inom hälsoträdgårdar och senast, filosofie masterexamen inom den Praktiska kunskapens teori.
Parallellt med arbete med människor har jag dansat, blivit sömmerska, arbetat med konstsömnad, konsthantverk och bildskapande. Dessa båda spår flätades samman genom uttryckandekonsten. Under 10 år inom barnpsykiatri, BUP slutenvård i Stockholm, arbetade jag med intensiv familjeterapi och uttryckandekonstterapi tillsammans med barn, unga och familjer.
Ett tredje spår, inte minst viktigt är att jag är människa. Jag är del av en familj, är mamma, mormor och dotter. Mitt liv som människa, min livserfarenhet, har betydelse också för mitt förhållningssätt i mitt yrke och mitt sätt att utöva min framväxande praktiska klokhet.
Under min tid på BUP befästes det förhållningssätt som kommit att bli en del av mig själv. Att arbeta nära, tillsammans med människor, så jämlikt som möjligt. Att samtidigt med att hålla fokus på den andre också vara i mig själv som människa, i mötet. Harlene Andersens argumentation kring att samskapa en process för lyssnande, samtal och läkning har varit vägledande för mig i mitt arbete.
Jag var med när vi i psykiatrin, ”tog av oss rockarna” och jag var också med när vi, till min sorg, blev uppmanade att åter sätta på oss dem efter flera omorganiseringar och införande av ekonomistyrda resultatsystem. Det var en utlösande faktor till att jag avslutade min tjänst inom offentlig sektor. Något som skulle visa sig bana väg för nya val i mitt liv och yrkesutveckling, trots den smärta det innebar.
När jag tog avsked hade jag redan förvärvat fastigheten där Färentuna Hälsoträdgård finns idag. Sakta växte Hälsoträdgården fram, i början utan att jag knappt var medveten om det. Efter ett projektavslut, där jag arbetat med och för unga med bas i uttryckandekonst, var tiden mogen för att öppna grindarna till trädgården. Att ta emot för friskvård och terapi i den plats för läkning och samtal om livsfrågor som Hälsoträdgården då formats till. En trygg och samtidigt dynamisk plats där jag ger mig möjlighet till arbetssätt som jag tror på, i en miljö som är bra för mig själv och många andra. Vill du fördjupa dig i detta så finns möjlighet att ta del av min magisteruppsats, Att arbeta och leva i Hälsoträdgården liksom min masteruppsats, Platsens betydelse för praktisk klokhet.
Mitt engagemang för unga har följt mig och flera av dem jag möter i mitt arbete är också ungdomar och unga vuxna med vacklande psykosocial hälsa. Det ökar min motivation och mitt intresse för att fortsätta utveckla förhållningssätt och nya idéer för att möta unga i olika livsperioder, i min egen verksamhet och i ett större samhällssammanhang.
Ensam är inte alltid stark! Trots att jag är själv i ledarskapet för verksamheten sker flera delprojekt i För Hälsa tillsammans med samarbetspartners. Jag engagerar co-partners och specialistkonsulter beroende av uppdrag samt samarbetar också med större organisationer i särskilda utvecklingsprojekt.