Välkommen till För Hälsas nya blogg!

Tack för att du följer mig och Färentuna Hälsoträdgård!  Det du nu läser är det allra första inlägget i Hälsoträdgårdsbloggen.

Här vill jag bjuda med dig att fortsätta utforska För Hälsa – Färentuna Hälsoträdgårds hjärtefrågor. De som handlar om hur vi hittar möjligheter att må bra och hitta vår egen inre vägvisare. Hur vi översätter ord som mindfulness och stresshantering till vår vardag och gör det till aktiva val som passar för var och en av oss. Inte minst handlar de om att försöka förstå något om vad det är att vara människa just här och nu, i vår tid, i de sammanhang vi lever och om hur det kan gå ihop med vårt beroende av samspel med naturen för vår hälsa och vårt välmående.

Mindfullness och stresshantering

Genom medier blir vi i dagarna så översköljda av rapporter om sjukdom, ohälsa och klimatkris så att det ibland kan gränsa till känslor av hopplöshet. För att råda bot får vi allehanda tips och råd. Själv har jag till exempel skrivit ”I tid av fysisk distans är natur och utevaros möjligheter för att finna välmående och kreativitet än viktigare.” Jag vet att det är sant men hur kan du göra det hjälpsamt för dig? Om du bara tar andras ord och lägger det till ditt liv riskerar det att lägga ytterligare tyngd och kanske till och med skuld, på dina axlar. Låt det i stället bli något som ger dig kraft och energi utifrån dina behov och möjligheter. Den inspirationen och vetenskapsresursen är Hälsoträdgårdsbloggen till för.

Så låt oss ta första steget. Egentligen börjar det ju med att Vara människa. Som varelser är vi både biologiska, skapande och meningsskapande. I vår moderna tid tycks vi ha tappat delar av det. Vi räknar mest det som kan räknas och mätas. Att må bra och ha hälsan ha kommit att betyda att vara frisk i kroppen och helst ”lycklig”. Kroppen går att undersöka på ett mätbart sätt. Har du feber går tempen att mätas och vi vet vilken temperatur den mänskliga varelsen har normalt. Dessutom finns det febernedsättande tabletter och snart är febern borta och du är frisk igen. Det är viktigt såklart. Men om vi stannar där räknas en stor del av oss bort.

Vilken ”temperatur” har ledsenhet? Vilken ”temperatur” har glädje? Hur mäter vi när vi känner oss stressade på jobb och med vardagssysslor? När känslan av att inte räcka till ökar och ekorrhjulet snurrar på? Vad är meningen? Vi ställer oss frågan ”ska det vara såhär”?

Det är både enklare och svårare än man kan tro. Det finns inget piller som tar bort ”febern”. Att säga – lär känna dig själv! Låter enkelt nog, men är en utmaning för de flesta av oss. Och när vi väl kommit en bit på den vägen, så ska också något läggas till – vi ska handla! Göra, Förändra, och Släppa gamla mönster.

Så hur börjar man? Själv har jag gjort så att jag börjat med det som känns lättast. Kanske för att jag naturligt är lite rädd för att hitta ”fel” hos mig själv som jag inte vill konfrontera. Eller för att jag är klok nog att börja där det är möjligt att känna att jag lyckas! Hursomhelst –
Innan du gör någonting, så börja med en fantastiskt viktig sak:

Kärlek

Döm inte dig själv – du är din egen bästa kompis och coach! 😊
– Börja varje dag med att tänka, känna, en bra, stark, viktig egenskap hos dig själv som gör att just du är så mycket värd och bidrar på ett positivt sätt till dig själv och din omgivning!

– Sluta varje dag med att tänka, känna, en bra sak som du utfört under dagen. En god gärning, ett tillägg till arbetslaget, en fin sak som du har sagt eller gjort till din familj eller något annat som du tycker är viktigt.
Säg det högt – gärna så att någon annan hör!

Tack för att du har läst. Jag slutar det här, Hälsoträdgårdsbloggens allra första inlägg med ett citat av en av mina favoritfilosofer:

”Människan kan endast uppnå sin fulla tillvaro,
om hennes totala samband med sin situation blir till existens,
dvs om alla slags förhållanden i livet blir väsentliga.”

Martin Buber