Margareta Melins dikt får vara vår inspiration också detta inlägg
”Kära min kropp. . .
Du är det instrument jag fått att uttrycka mig med och vårda
som en vän. . .”

Vi människor har utvecklats som fantastiska varelser med förmåga att känna signaler både inifrån, i kropp och emotioner liksom utifrån, vår omgivning. Vi har en inneboende förmåga att relatera till omgivningen och vi väljer eller väljer bort miljöer beroende av hur de stämmer med våra behov. För många av oss är det sätt vi lever och den miljö vi har omkring oss mindre anpassad till dessa behov och inte heller möjlig att välja bort. För några av oss är livet vi lever till och med skadligt. Det skapar stress, oro och kroppsliga bekymmer. Allt det här ”vet vi” redan. Dessutom vet vi något om hur det fungerar i kroppen. Vi har till exempel ett helt automatiskt sätt att ”svara” på stress och påfrestning. Du har säkert hört om ”kamp, flykt” systemet. Det innebär att när vi dagligen möter alltför påfrestande omgivning som sätter igång detta system så går vi i nästan konstant läge av kroppsligt stresspåslag. Då stänger kroppen av t ex matsmältning, emotioner, tankar och sinnesimpulser som har med annat att göra än just att fly eller strida. Kroppsligt märks det som t ex hjärtklappning, snabb andning, spänd muskulatur och höjt blodsocker. Det är helt naturligt och en viktig funktion, men ett varaktigt sådant läge är skadligt.

Hur vi praktiskt ska skifta från att leva skadligt för oss är såklart en enorm fråga för hela samhället – hela världen.
Men – du behöver inte vänta med att lägga till omsorg och vänlighet till dig själv! Du kan vårda dig ”som en vän” som Margareta Melin påminner oss om i sin dikt. Det är det grounding går ut på. Att hjälpa dig att hitta balans i dig, kroppsligt i rörelseapparat & inre organ och med det också emotionellt och existentiellt.

För Hälsa Färentuna Hälsoträdgård

Här kommer en uppvärmning som gör dig uppmärksam på din kropp från fötterna till huvudet. – En inledning till att börja träna grounding.

 • Ställ dig med axelbrett mellan fötterna. Andas sköna andetag och ”massera” fotsulorna genom att gnugga dem mot golvet, en i taget, på olika sätt så att hela fotsulan får massage. Stampa i golvet flera gånger och känn att du får ordentlig kontakt med underlaget och att kroppen kommer igång lite.
 • ”Sätt dig” i luften, stående, med rumpan så nära parallellt med golvet du kan och sätt ihop händerna med sträckta armar framför dig. Stå så länge du orkar. Sträck sedan benen samtidigt som du fäller kroppen framåt och vila i hängande läge. Det handlar inte om att komma så långt ned som möjligt utan att hänga med huvudet avslappnat och andas ned i hela bålen.
 • Rulla försiktigt upp. Rotera överkroppen från sida till sida med armarna avslappnade. Med kraftiga rotationer kommer armarna att ”flänga” ut från kroppen, liksom likna en väderkvarn 😊. Låt rörelsen stillna.
 • När du på det här sättet värmt upp och kommit igång går du tillbaka till att stå axelbrett mellan fötterna med lite svikt i knäna.
 • För över vikten på en fot och rotera försiktigt foten åt båda håll några gånger. Rotera sedan underbenet på liknande sätt och sist höften. Byt fot och gör samma rörelser. Behöver du ta lite stöd för att hålla balansen så gör det men sträva till att så långt möjligt stå själv.
 • Skaka fötter och ben för att slappna av.
 • Gå tillbaka till att stå axelbrett mellan fötterna med lite svikt i knäna.
 • Vicka på höfterna flera gånger. Rotera sedan höfterna flera gånger.
 • Skaka loss och gå sedan tillbaka till att stå axelbrett mellan fötterna med lite svikt i knäna.
 • För uppmärksamheten till överkroppen och pressa bröstkorgen framåt och bakåt några gånger för att skapa rörelse i bröstryggen och mellanrevbensmuskulaturen.
  Försök sedan skjuta bröstkorgen i sidled med huvud och axlar fortfarande uppåt som i vanligt stående läge.
 • Skaka loss och gå sedan tillbaka till att stå axelbrett mellan fötterna med lite svikt i knäna.
 • Lyft axlarna till öronen och pressa dem sedan försiktigt nedåt. Upprepa några gånger. För sedan axlarna bakåt och framåt några gånger, utan att lyfta dem.
 • Skaka loss och gå sedan tillbaka till att stå axelbrett mellan fötterna med lite svikt i knäna.
 • Håll händer och armar framför kroppen och knyt och sträck händerna några gånger. Vifta sedan med fingrarna och rotera handlederna också några gånger. Låt sedan underarmarna ta vid och avsluta med att simma i luften med hela armarna bakåt och framåt några gånger.
 • Skaka loss och gå sedan tillbaka till att stå axelbrett mellan fötterna med lite svikt i knäna.
 • Låt huvudet falla åt ena sidan för att på det sättet skapa utsträckning i halsmuskulaturen. Häng åt sidan utan att pressa med händerna. Om det känns bekvämt rör huvudet lite så att du känner att du sträcker ut spänd muskulatur och får känsla för vilka muskler som sträcks i vilken rörelse. Räta försiktigt på huvudet och upprepa rörelsen åt andra hållet.
 • Gapa stort och stäng eller bit ihop några gånger. Avsluta med att gapa. För sedan tungan utmed tandraderna uppe och nere. Gäspa gärna.
 • Massera hårbotten och sträck på dig och andas ordentliga sköna andetag.
 • Ruska på kroppen och känn efter hur du har det i din kropp. Le och tacka dig själv. 😊

Ägna så mycket tid åt varje rörelse som känns bra för dig. Låt det bli en mjuk stund av omsorg och vänlighet till dig själv.

Hör gärna av dig om du vill berätta hur det går!
Om du vill träna här i Färentuna Hälsoträdgård finns möjlighet på Hälso-AW några fredagar under våren. Den första den 11 mars 16-18.  
Kontakta mig för bokning!
Vill du gå vidare i enskild grounding-träning eller tillsammans med en kamrat, så hör av dig så bokar vi en tid.

Ta väl vara på dig och de dina i tider av behov av empatisk motvikt och mellanmänsklig värme!
/ Eva