Det är någonting med höstens färger som rakt in i mig.

Väcker längtan, lugn, minnen, stilla sentimentalitet och samtidigt känsla av att höra till. Förvissning om att jag är en del av allt det där – färgerna, dofterna, jorden, ljuset, mörkret och livet.
Det gör mig trygg.
Som när jag liten, lyfte på stenar och löv och hälsade på alla småkryp därunder. Det var som att det var vi alla, som bodde där. Vi levde tillsammans, olika arter. Osynliga band fanns mellan oss och samtalet var självklart. Det tog lång tid innan jag ens reflekterade över att just jag var människa, vars släkte ansågs ”styra” världen. Med alla realistiska fakta, borden och måsten, normer och påbud om hur jag skulle förstå, vara och se ut – tystnade samtalet.

Kanske känner du igen dig?

För mig var det som att en del av livet sakta, utan att jag knappt märkte det, sinade. När jag återupptäckte det var jag nästan uttorkad. Livet hade farit fram lite ovarsamt med mig och det tog tid innan jag återhämtade liv, lust och glädje och framförallt, lek och att våga känsla av samhörighet, sammanhang. 😊

Vingen

Vi går alla omkring med en vinge
som vi inte kan flyga med
som blir till en börda för oss
som vi måste smyga med

Vi hade nog kunnat flyga
om inte alla självutnämnda vicevärdar
skolmästare
och alla dom praktiska, taktiska,
nitiska, kritiska,
anemiska, akademiska
felfinnarna med pekpinnarna
hade sagt:
Du kan väl inte flyga!
Håll dig på marken, din envingade jävel!

Och drömmer du ens om att våga
med ett enda vingeslag
pröva din flygförmåga
så tar vi din vinge en dag!

Vi går alla omkring med en vinge,
en dröm en längtan, en sång.
Tänk om våra vingar finge
flyga tillsammans en gång!

                                               Kent Andersson

Numera vet vi att känsla av sammanhang är en byggkloss för existentiell och psykisk hälsa. Vi vet också att existentiell hälsa och att bygga mening är helt vitalt för välmående och livsgnista för oss människor, som varelser. Varelser, som en art bland många. Varelser som hänger ihop med vår omgivning, påverkar den och påverkas av den. Vi vet till och med att hjärnan påverkas negativt av ensamhet och att existentiell och psykisk hälsa rustar oss för att orka igenom svårare perioder i våra liv, även fysisk sjukdom.

Jag önskar vara en motkraft mot ”förtingligande” av människor och det många gånger fragmenterade liv vi lätt dras in i, i vår vardag. Att vara en kraft för att på ett lekfullt sätt lägga till mer naturkontakt, konstkultur, kunskap och mötesplatser för samtal om livet. Att lägga till öppenhet och kärlek för mänsklig och mellanmänsklig hållbarhet. Allt det gäller fortfarande, till och med än mer just nu när vår samhälleliga omgivning, efter vårt riksdagsval, står inför förändringar.

Det kan låta stort och oöverstigligt. Det känns så ibland också. Jag är ”bara” en liten människa. Mitt avtryck är med det, såklart, också litet. Men tänk om vi alla tillsammans gjorde ett litet avtryck i samma anda? Tänk om vi kan ge varandra kraft att faktiskt göra ett litet avtryck för mellanmänsklig kärlek och ”flyga” tillsammans.

Så, om du som jag känner att du behöver ”göra något” för att lägga till positiva spiraler i omgivningen.
Börja med att fundera över hur du kan göra för att inte fastna i negativa, dömande spiraler i dina tankar i/om ditt eget liv. Negativa tankar om dig själv och ditt liv bryter ned livsgnistan. Det betyder inte att du ska låta bli att ta till dig att du är ledsen eller arg. Känslor är per automatik inte dåliga eller nedbrytande. Alla känslor du känner är som de ska. De ska finnas där. De är ett tecken på att du är en levande människa! Undersök vad känslan vill säga dig så att du kan hitta vägen genom känslan och ut till det positiva som den och ditt liv är. Det här spiller över till andra i din omgivning – var så säker!

Fundera också över vad dina negativa spiraler handlar om på djupet? Vad är det som de vill berätta för dig? Och lägg till vad du brinner för – vad är det som får dig att gå vidare!?

Och (viktigt med just att det är ”och” – inget utesluter det andra!)

Gör något praktiskt som också syns ”utanför dig”. I stunden kommer jag på:
Städa badrummet som fått vänta till ”sen”. Gå och panta de där burkarna som står i vägen. Avsätt en plats under diskbänken för att samla plast för återvinning. Gå med ut och samla skräp på ”Håll Sverige rent”-dagen eller ordna en Fridays for future-demonstration tillsammans med grannarna. 😊stort och smått – du kommer säkert på något som passar dig!😊

Om det tidigare lät stort och oöverstigligt kan det här sista låta litet och banalt. Men – det lönar sig – jag lovar! Vi människor behöver vi få lite kläm på våra drivkrafter för att hitta riktning och balans. Om det också spiller över och gör skillnad för andra så blir det dubbel-vinst. Det sitter i våra gener – Vi som varelser mår gott av att göra gott för andra.

Önskar dig skön tid i hösten

/Eva