Mitt i tiden mellan sommar och höst har jag tappat styrfart.

Sysslor ramlar över mig, omkring mig och ligger radade i listor på bordet. Tar tag i praktiska saker, roligt! – bockar av på listan och – i nästa stund övermannar röran mig igen.

Känns det igen?
Suckar och bestämmer mig. Ut och sätt fötterna i backen!

Hunden lufsar omkring och nosar. Dofter från hallonbuskar och ormbunkssnår möter mig och minner om barndomslekar. Ett övermoget hallon smälter på tungan, en smakexplosion. Ler. Ögonen får fäste i slitet trä i en gammal lada. Nederkanten avtäcker den timrade stommen. Än längre bak i tiden, inte ens min barndom – Ladan byggdes för flera generationer sedan. Hisnar – historien finns här i nu . . . Gruset knastrar under fötterna, vindens sus i öronen och något mer – en motor av något slag – någon jobbar på sin gård. Då – nu – sedan i samma andetag. Barken på den urgamla eken har djupa veck. Händerna smeker och blir smekta. Stammen stark och tål att luta sig på. Sätter mina bara fötter djupt i gräset och andas. Lämnar min tyngd till trädet att hålla en stund. Jag vilar i ekens famn.

Hemma igen vill jag berätta om min upplevelse.
Om ekens famntag och vilan den gav.

Jag berättar för dig. Om hur naturen ger vår kropps lugn-och-ro system ny kraft. Om hur vi är skapta med ett autonomt nervsystem som reglerar både stress/fokuserad aktivitet och återhämtning/spontan fascination. Om att när vi använder vår fokuserade aktivitet för mycket så bryts vår hälsa ned. Om att när vi stressar för länge så bryts vår hälsa och vårt immunförsvar ned. Om att när vi tar återhämtande pauser så bygger vi upp vår hälsa och motverkar risk för långvarig stressjukdom. Om att naturen är en fantastisk plats för just denna typ av återhämtning. Där läker stressad hjärna och vi balanserar vår kropps hormoner så att vi kan förebygga ohälsa. Till och med sådant som högt blodtryck och diabetes. För att inte tala om att känna mening i livet.

Regelbunden naturkontakt gynnar helt enkelt inre och yttre balans i kropp, mentalt och själsligt/andligt. Och – själv fick jag lite mer riktning i farten framåt! 😊

Hur gör du när du behöver få lite mer riktning och samtidigt återhämtning från stress?

Ta väl vara på dig!

/Eva