Lite kalla dofter når min näsa, vinden kyler min kind. Fågelkvitter fyller mina öron och ögonen dras som magneter till alldeles nya blåsippor. Lätt ihopslagna för moln och duggregn. Jag böjer mig ned för att möta dem och hunden kommer nyfiket och snosar med sin underbara vackra, mjuka nos 😊En livgivande paus. Ett möte med kravlöshet och känsla av att vara helt tillräcklig som jag är. Hjärnan som nyss kändes överhettad, svalkas och går ned i varv. Jag blundar och känner hur jag egentligen skulle kunna somna här och nu. Kopplet stramar till och jag blir varse att jag har mitt påtagliga sällskap med. Sträcker benen, ett djupt andetag, ställer in blicken mot stigen, husen därbortom och ateljén jag lämnade för en stund sedan – dit stegen nu bär mig åter.

I ateljén sitter jag och skriver och skriver – på vad undrar du? Jag har den fantastiska förmånen att vara forskare! Tillsammans med professor Lena Lidfors på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, skriver vi nu fram en humanetisk prövningsansökan inför att göra en längre studie om det arbete som sker här i Hälsoträdgården.
Hjärnan blir trött. Både av själva ansträngningen att tänka i alla olika perspektiv som behöver täckas in för ett arbete som ska sträcka sig över flera år och av att göra det vid datorn. . . Superbra på en massa sätt men så ansträngande för ögon, hållning och hjärna. Så lätt att känna mig överstressad med deadlines och textmassor.
Därför desto viktiga med stresshantering i realtid!

För mig är en skogpromenad i den lilla skogen här intill ett enkelt och effektivt motmedel. Det kan låta enkelt och till och med ”präktigt” men att gå ut, andas utomhusluften – vilken det än är, varm, kall, blöt, torr – med kravlös rörelse och fokus på det som känns och finns runt mig, är en livgivande och läkande stund. Det är också så att forskning visar att en paus på det här sättet i en naturmiljö som ger lugn är ett supersätt för stresshantering. Att ta sig återhämtning förebygger senare problem. Det sänker vårt blodtryck, ger oss tillgång till vårt automatiska ”lugn och ro-system” och ökar vår förmåga att åter koncentrera oss.

Det som känns rätt, är helt enkelt också rätt!
För mig gäller det bara att ta mig iväg. Det är så lätt att bli kvar vid arbetet, som är så roligt, som ska lämnas in en viss tid. Jag har så lätt att tänka ”om jag bara skriver det här först så går jag ut sen”.
Jag behöver ha aktiv inkänning på när det är dags. Det lönar sig i längden. Arbetet blir lättare gjort, glädjen finns kvar och orken. Att höra min egen kropps signaler.
– Nu! behöver du gå ut! 😊

Vad gör du för att stressa ned en stund när du känner att det snart ”brinner” i hjärnan och kroppen är stel som en pinne?  

Har du möjlighet till en stunds utevistelse? Kanske har du en park utanför jobbet. Kanske jobbar du hemma? Ta dig 10 – 15 min paus och gå ut. Andas och rör dig utan prestation.

Har du betong ikring dig – men gröna växter inne?
Använd det som finns av grönt för att ge dig naturlig stresshantering! Ställ dig upp. Öppna fönstret, höj blicken så långt bort som möjligt och sänk den sedan till din gröna växt. Titta nära, lukta på den, känn på den och på jorden. Ta ett andetag och lyft sedan blicken så långt bort som möjligt igen för att till slut ruska lite på kroppen och stänga fönstret – om du vill. – En energigivande microvila! 😊

Och – du vet – mina tips är det som jag mår bra av – känn efter!
Vad mår du bra av?

Allt gott till nästa gång
/Eva